Sedam medalja srpskim biciklistima na „Salkano prvenstvu Balkana“ u planinskom biciklizmu u Novom Pazaru

posted in: Stare vesti | 0

Srpski biciklisti osvojili su sedam  medalja (tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane) na „ Salkano šampionatu Balkana“ u planinskom biciklizmu održanom u Novom Pazaru.
Šampion Balkana u konkurenciji biciklista do 23 godine postao je Aleksa Marić reprezentativac Crvene zvezde  i odbranio je titulu osvojenu prošle godine u Crnoj Travi u ovoj konkurenciji. Srebro je pripalo Marku Popoviću mladom biciklisti novosadskog Ris sajklinga, dok je bronzu osvojio Rumun Eduard Grosu…


Zlatnim balkanskim trofejima mogu da se podiče i dve naše dame. Jovana Crnogoraca uzdanica BK Novi Sad je slavila u kategoriji elita dok je Jelena Erić reprezentativka kraljevačkog Metalca, koja je lane bila druga juniorka, sada osvojila titulu. Kod elite drugo i treće mesto pripalo je Turkinjama Ezri Kurkcu i Semri Jetis. Kod juniorki, srebrnu medalju osvojila je Nikolina Despotović (Crna Gora). Bronzani trofej pripao je u kategoriji juniorki Violeti Trifković mladoj reprezentativki Jednote iz Šida!
Srebrnom medaljom u kategoriji elita  okitio se Ivan Jovanović reprezentativac Metalca iz Kraljeva, dok je prošlogodišnji šampion u eliti, srpski reprezentativac Bojan Đurđić iz kragujevačkog Radničkog, ove godne zauzeo treće mesto. Balkansku titulu u eliti osvojio je Tručin Bilal.
Peto mesto u trci kadeta zauzeo je Aleksandar Mitić reprezentativac Srbije. Slavio je Makedonac Jovanovski ispred dva turska takmičara Sekera i Turkjilmaza.
Peti je bio i Milutin Zeljković u trci mlađih kadeta gde su zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju osvojili Turci Kiv, Koklu i Seviker.
Šesto mesto u juniorskoj trci pripalo je srpskom takmičaru Urošu Živkoviću.  Pobedio je Turčin Cavik, srebro je osvojio Kipranin Loison a bronzu Rumun Losonči.
Posle otkazivanja Balkanskog prvenstva u planinskom biciklizmu na Kritu, jer je bilo malo prijava zbog skupih avio karata, Srbija je prihvatila organizaciju drugu godinu za redom i predsednik BSS Dragan Dostanić je istakao:
– Suočili samo se sa ozbiljnim organizacionim izazovom, ali je zahvaljujući dobrom radu i saradnji stručnog tima  BSS na čijem čelu su bili generalni sekretar BSS Petar Rokvić i Nemanja Vajs, i biciklističkih radnika  iz Novog Pazara, uspešno sprovedeno takmičenje. Pomogao je i sponzor BSS firma Salkano, najveći proizvođač bicikala u Turskoj. Novi Pazar je jak biciklistički centar, dao je mnogo reprezentativaca u drumskom biciklizmu i nadam se da će Balkanijada u planinskom biciklizmu pomoći da se i ovaj deo našeg sporta, koji je takođe u programu olimpijskih igara, uspešno  razvija.
Učestvovalo je oko 80 biciklista u svim kategorijama iz Rumnije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Turske, Kipra i Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.