Stević izgubio žutu majicu po kiši, ima isto vreme kao i novi lider Boev u Moskvi

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević, kandidat za olimpijske igre iz beogradskog Partizana, zauzeo je 10. mesto u sprintu 63 vozača na cilju četvrte etape trke “Pet krugova oko Moskve” i izgubio je žutu majicu pošto je njegov rival Igor Boev (Rusija, Itera Kaćuša) stigao sedmi i preuzeo lidersku poziciju sa istim vremenom kao Stević, ali i sa boljim zbirom bodova na osnovu plasmana u dosadašnjim etapama.
-Odlučila je viša sila, jer kiša i pad temeprature na samo deset stepeni nisu prijali Steviću – kaže selekor Radiša Čubrić.- Izgubio je prvo mesto i sutra nas u poslednjjoj etapi na Sadovojskom krugu od 129,6 km čeka paklena, sprinterska borba protiv Itera Kaćuše. Dobra vest u ovom teškom danu je, da Esad Hasanović koji je u trećoj etapi teško pao, nije slomio ključnu kost, već mu je rame iskočilo i ima malu naprslinu za koju lekari kažu da će se sanirati za tri do četiri nedelje…
U jednom trenutku, Stević i Boev su ostali u drugoj grupi, a napred je pobegla grupa sa Nemcom Milerom, trećim u generalnom plasmanu koji je opasno ugrozio žutu majicu:
– Stević se majstorski preselio uz pomoć Kase, koji ga je sačekao iz grupe, i bilo je fantastično za gledanje: cela Itera Kaćuša nije mogla da ga “drži”. I Der je bio u poziciji da se popne na postelje pošto se našao u izglednom begu, ali je na kraju skoro ceo karavan došao na sprint po jakoj kipi. Finiš poslednje etape nije po Stevićevom ukusu, ravno je na širokom bulevaru sa blagom nizbrdicom. Bolji je na ciljevima koji su na brdu. U poslednjoj etapi biće milion pobednčkih kombinacija. Probaćemo i da mu pomognemo da uzme neku bonifiakciju na prolaznim ciljevima. Uzdamo se u i Boga i rusku meteorologiju jer, navodno, rasteruju oblake nekim hemikalijama. Domaćini kažu da ovde nikada nije padala kiša za 9. maj, Dan pobede, kada je i velika parada. To bi nam savršeno odgovaralo, etapa sa mnogo sunca – objasnio je Čubrić.
Tri Rusa su se našla na postolju četvrte etape od 151 km (“Vorobievski krug”). Posle 3:40,57 časova Konstantin Jakimov je slavio u sprintu ipsred Leonida Krasnova i Sergeja Nikolajeva. Boev je bio sedmi, Stević deseti, Marko Stanković, koji je pomagao u sprintu, završio je na 11. mestu dok je 14. bio Der, a 50. Gabor Kasa, svi u vremenu prvog. Mladi Nikola Kozomara je stigao 75. sa 3,19 minuta zaostatka.
Boev nosi žutu majicu sa 15:04,57 časova, Stević na drugom mestu ima isto vreme, dok je Nemac Dirk Miler i dalje treći sa osam sekundi zaostatka. Plasman ostalih srpskih biciklista: 27. Žolt Der + 6,40, 30. Gabor Kasa + 7,28, 66. Nikola Kozomara + 16,31, 69. Marko Stanković + 22,31. U karavanu je 87 vozača.
Stević je izgubio i ljubičastu majcu sprintera, Boev sada ima na prvom mestu dva boda više, treći je Slovenac Mezgec. U plasmanu ekipa Itera Kaćuša vodi, Salkano tim je četvrti, a reprezentacija Srbije 12. od 25 ekipa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.