Stević na kraju drugi u trci „Pet krugova oko Moksve“

posted in: Stare vesti | 0

Ivan Stević olimpijac Partizana, ponovio je prošlogodišnji rezultat svajanjem drugog mesta iza Igora Boeav (Rusija, Itera Kaćuša) a ispred Nemca Dirka Milera, na trci kategorije 2.2 za bodove u Evropa turu „Pet krugova oko Moskve“ i zaradio je ukupno 52 boda. Trenutno, ima 122 poena u novoj sezoni što je više od polovine ukupnog prošlogodišnjeg bilansa kada je sa 199 bodova na kraju godine zauzeo 45 mesto na rang listi.
– Nama je i ovo drugo mesto ravno pobedi i sve čestitke Steviću, kao i svim reprezentativcima Srbije i vozačima „Salkano tima“ za koji Stević i Kasa voze ove godine – komentar je selektora Radiše Čubrića na kraju trke.- Sve se rešilo u poslednjoj petoj etapi u prvom sprintu na prolaznom cilju, gde je Boev pobedio ispred Stevića i odmah je imao sekund bolje vreme. Tada su ruske ekipe, predvođene Itera Kaćušom namerno pustile beg grupe u kojoj je bio i srpski olimpijski kandidat iz Spartaka Gabor Kasa, sa vozačima koji nisu ugrožavali Boeva. Naravno, Kasa nije „menjao“ pa smo krenuli da lovimo grupu koja je imala četiri minuta prednosti, a odlično su vukli Stanković i Kozmara. Begunci su ulovljeni u poslednjem krugu i znali smo da je jedina šansa da vratimo žutu majicu da Stević dođe na sprint i plasira se među prva tri i tako „presvuče“ Boeva. Na žalost, taj plan nismo uspeli da realizujemo, pobedio je Slovenac Mezgec ispred ruskog i nemačkog bicikliste, Stević je završio među deset, a Marko Stanković oko 13. mesta…
Čubrić ističe da je i ovaj plasman pravi podvig obzirom na konkurenciju:
– Startovali smo sa još 27 ekipa među kojima neke iz Rusije i Nemačke imaju milionske budžete u evrima. U odnosu na njih, mi smo prosjaci, ali se pokazalo da svi naši vozači imaju ogromno srce i da su, predvođeni Stevićem, dali sve od sebe. Predstavili smo drugu godinu za redom srpski biciklizam u ruskoj prestonici na najlepši način a ne treba zanemariti i sjajan bodovni bilans koji ide na konto Srbije. Odlično smo počeli sezonu, 30 bodova je osvojio za dugo mesto na UCI trci u bugarskom Dobriču Nebojša Jovanović, a u Moskvi je u trci „Memorijal Oleg Djačenko“ Žolt Der bio je šesti i pripalo mu je osam poena!
Stević je na trci „Pet krugova oko Moskve“ zaradio 52 boda: 30 za drugo mesto u generalnom plasmanu, deset bodova za prvo i treće mesto u etapama (osam i dva) i 12 „liderskih“ bodova (po četiri za svaki dan u žutoj majici). Pre ove trke imao je 70 bodova: 48 za pobedu na „Velikoj nagradi Sočija“, dva treća mesta u etapama i dva dana u žutoj majici, 16 bodova za treće mesto na „Velikoj nagradi Moskve“ i šest bodova za sedmo mesto na „Kupu gradonačelnika“ takođe u Moskvi.
Boev je osvojio žutu majicu, Stević na drugom mestu imao je sekund zaostatka, dok je Nemac Dirk Miler treći. Plasman ostalih srpskih biciklista: 27. Žolt Der + 6,40, 30. Gabor Kasa + 7,28, 66. Nikola Kozomara + 16,31, 69. Marko Stanković + 22,31.

Ivan Stević – uspesi

U profesionalnoj karijeri Ivan Stević (rođen 1980. u Beogradu) je zabeležio 38 pobeda na jednodnevnim trkama, u etapama i u generalnom plasmanu na etapnim trkama, kao i na B šampionatu sveta i Balkanskim šampionatima.
Dvostruki je olimpijac (Atina 2004. i Peking 2009). Sa „B“ šampionata sveta (kvalifikacionog za olimpijske igre) ima zlato u Kejptaunu 2007. (kvalifikovao se za Peking 2008) i srebro 2004. u Eglu kraj Lozane (kvalifikovao se za Atinu 2004).
Bio je šampion Balkana u drumskoj vožnji 2009.
Pobednik je trke „Kroz Srbiju“ 2011.
Četvrostruki je državni šampion na drumu 2003, 2005, 2006, 2009.
Dvostruki je pobednik jedinog srpskog klaiska „Beograd – Čačak“ 2009. i 2010.
Jedini je srpski biciklista koji je pobedio u etapama na trkama HC (ekstra kategorije). Slavio je na trci „Oko Džordžije“ 2007. u drugoj etapi i na trci „Oko jezera Ćinghua“ u Kini 2010. ali mu je ova pobeda oduzeta zbog nesportskog ponašanja na cilju etape.
Prošlu godinu je završio na 45. mestu u konkurenciji 1.282 vozača na rang listi Evropa tura (za koju se bodovala i trka „Kroz Srbiju“) Međunarodne biciklističke unije (UCI) sa 199 poena što je najbolji plasman u istoriji nekog vozača iz Srbije.
Olimpijski kandidat je za London 2012. jer je Srbija kvalifikovala dva vozača za olimpijsku trku .
Prošle godine, Ivan Stević je pobedio na „Kupu gradonačelnika“ i bio je drugi u generalnom plasmanu na „Pet krugova oko Moskve“, pobedivši i u prvoj etapi ove trke.
Stević je ove godine slavio u generalnom plasmanu na trci „Velika nagrada Sočija“ i dva puta je bio treći u etapama na ovoj trci u istoj kategoriji 2.2 kao i „Pet krugova oko Moskve“. Osvojio je i treće mesto u trci „Velika nagrada Moskve“ kategorije 1.2 i sedmo mesto u „Kupu gradonačelnika“ (1.2).
Uz Gabora Kasu, koji je pobedio prošle godine na trci “Oko Alanje”, Nebojšu Jovanovića koji je trijumfovao 2009. na “Oko Bradla” u Češkoj i Aleksandra Milenkovića koji je 1991. slavio na trci “Oko Bugarske” je četvrti srpski vozač sa pobedama na trkama kategorije 2.2 u inostranstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.