Stević sigurno u Londonu, na trci „Kroz Srbiju“ od 12. do 17. juna traži se drugi putnik!

posted in: Stare vesti | 0

Na ovogodišnjoj 52. trci „Kroz Srbiju“ od 12. do 17. juna startovaće nekoliko velikih svetskih biciklističkih zvezda, saopšteno je na konferenciji za medije u „Kuli Nebojša“ u Beogradu.
Među njima je i srpski olimpijac Ivan Stević iz Partizana, sada član turskog „Salkano tima“ koga je selektor Radiša Čubrić predstavio kao sigurnog učesnika u olimpijskoj drumskoj trci u Londonu!
– Na cilju trke u Beogradu dobićemo i drugog putnika za London – rakao je Radiša Čubrić. – Stević je overio učešće sjajnim rezultatima, pobedom i drugom mestom na trkama u Rusiji, a za još jednu olimpijsku vizu ima, što sve nas posebno raduje, dosta kandidata
– Žolt Der, Esad Hasanović i Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog, subotički as Gabor Kasa iz „Salkano tima“, mladi američki đak Jovan Zekavica…

Svi su u top formi, jer je samo nedelju dana posle trke „Kroz Srbiju“ držano prvenstvo i siguran sam da će ravnopravno konkuristai sa svetskim zvezdama za visoke plasmane. Naš je cilj da pomognemo Steviću da ponovo pobedi, ali i da u nekoj etapi imamo vozače na postolju. Obišli smo najteže etape, mislim da je ona od Bajine Bašte do Pala možda i pobednička, ko tu ne popusti ući će u žutom u Beograd.
Ivan Stević je iskreno priznao da je teže braniti nego osvajati žutu majicu čiji je sponzor ove godine PTT Srbije sa firmama Vestern union, SAP i S i T:
– Idemo na Pale težom stranom, ali ne mora da bude presudna ta etapa jer su i ostale veoma zahtevne.  Lane drugoplasirani, Danac Rasmusen iz Kristina Vočis, koji je nosio žutu majicu na Turu i osvajao i tačkaste majice za brdske vozače na najprestižnijoj svetskoj trci, dolazi da mi se revanšira i pobedi. U svojoj ekipi, koja je prošle godine bila broj jedan među kontinentalnim evropskim timovima, ima sjajno pojačnje Stefana Šumahera. Na našoj strani je sloga, i prošle godine smo timskim radom većine srpskih vozača, osvojili i sačuvali majicu, ove godine nas je još više i nadam se da ćemo se radovati ponovo na cilju.
Aleksandar Milenković, sportski direktor trke, obavestio je da postoji mogućnost dolaska i Italijana Davide Rebelina, osvajača srebra na OI u Pekingu 2008. koje mu je kasnije oduzeto zbog dopinga. Rebelin je odležao dvogodišnju suspenziju u vratio se na drum, a nedavno je na trci „Oko Grčke“ u Meridian Kamen timu iz Hrvatske osvojio drugo mesto!
– Imaćemo zaista sjajnu konkurenciju, u japanskom timo Nipo su odlični Italijani, u belegijskoj Telenet Fidei je sjajni sprinter Tom Mousen, grčki Gios ima dva dobra Španca, ruska Itera Kaćuša dovodi Boeva koji je bio ispred Stevića na „Pet krugova oko Moskve“, u rumunskom Tusnadu je Matija Kvasina koji je pobedio trku „Kroz Srbiju“ 2005. i 2008… Ali i mi imamo adute, uz Stevića u „Salkano timu“ je i Gabor Kasa a u Radničkom iz Kragujevca su Jovanović, Der, Hasanović, Blagojević… Iskusni Spasić predvodi Nišlije, a treba obratiti pažnju na mladi tim Srbije u dresovima Festine u kome su Stanković, Marić, Kozomara i naša velika nada Jovan Zekavica. Imaćemo 22 ekipe a za 23. čuvamo mesto i to će biti ili jedan argentinski tim ili ekipa iz Hong Konga.
Direktor organizacije Ljubomir Živanović zahvalio se Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvu kulture, informisanja i informatičkog društva, Ministarstvu omladine u sporta Srbije, MUP Srbije i Republike Srpske, graničnim policijama Srbije i BiH i gradovima etapnim mestima Nišu, Kragujevcu, Bajinoj Bašti, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.
– NIS Gasporm njeft sponzorisaće tačkastu majicu za najboljeg na brdskim, prolaznim i ciljevima etapa, plavu majicu za brdske vozače darovaće Sosijete ženeral banka, zelenu za sprintere Salkano, a belu za mlade vozale Farmakom MB. U sponzorskom pulu su i Delta motors Be – Em – Ve, BRM Festina, Boksit AD a zvanično piće je Prolom voda. Sa name će bti i medijski sponzor RTS i bez njih ne bi bilo ni naše najuglednije trke – naglasio je Živanović.
O značaju trke govorio je i predsednik Organizacionog odbora Goran Petković državni sekretar za turizam, istakavši da je ovogodišnja trka, koja se vozi pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam zajedno“, uvod u trku „Kroz Srbiju“ 2013. kada će se voziti drumovima rimskih imperatora povodom 1.700 godina od Milanskog edikta.
Brojne goste pozdravili su i direktor Kalemgdanske tvrđava Ivana Lučić Todosić, direktor Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac i načelnik Opštine Pale Slobodan Savić. Prisustvovali su i Dragan Ćirić iz Sekretarijata za sport i omaladinu Beograda, predstavnici sponzora i veliki broj novinara.
Ukupna dužina trke u šest etapa do 12. do 17. juna je oko 830 km a sa prebacivaljem karavana preko 1.200 km.

Trasa ovogodišnje trke Kroz Srbiju

Prva etapa, 12. jun: Niš, svečano otvaranje trke (58 km).
Druga etapa, 13. jun: Niš – Kragujevac (191 km)
Treća etapa 14. jun: Kragujevac – Bajina Bašta (175 km)
Četvrta etapa, 15. jun: Bajina Bašta – Pale (172 km).
Peta etapa, 16. jun: Milići – Ruma (154 km).
Šesta etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica – Beograd (77,8 km).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.