UCI neće ponovo dozvoliti radio vezu između direktora ekipe i vozača u karavanu

posted in: Stare vesti | 0

Predsednik Međunarodne biciklističke unije (UCI) Pat Mekvejd, obavestio je delegate na Kongresu Evropske biciklističke konfederacije (ECK) održanom u slovenačkom gradu Zreče, da UCI neće dozvoliti, iako ima mnogo zahteva posebno od direktora ekipa i biciklista, da se ponovo uvede radio veza između vozača i direktora ekipe u toku trke!
– Mekvejd je u veoma iscrpnom izlaganju istakao da je UCI razmatrao primedbe TV stanica, ali i ljubitelja biciklizma koji prate trke na TV, da je radio veza „ubila“ svaku neizvesnost u etapi i primećeno je da gledoci sve češće prate samo završetak, poslednjih 15 ili 20 minuta – kaže predsednik BSJ Dragan Dostanić, koji je sa generalnim sekretarom Petrom Rokvićem prisustvovao Kongresu ECK.- Kada nema radio veze biciklisti su prisiljeni da sami određuju taktiku, da procenjuju i ocenjuju šta se dešava, ponekad naprave i greške koje su sastavni deo sporta i daju posebnu draž trci. Sa komandama iz automobila, odakle je najbolji pregled, ponašaju se kao automati i lutke na koncu.

Takođe, predsednik UCI Mekvejd je obavestio da slučaj Kontador za UCI još nije završen, ali da se procenjuje kojim će se putem dalje ići, najverovatnije na Sud za arbitražu u sportu u Lozani krajem marta. Istakao je i da je UCI ceo proces veoma mnogo koštao, da je bilo ogromnih pritisaka, pre svega od političara koji su se direktno mešali i obavestio da UCI traži modele kako da se ubuduće izbegnu postupci koji su skupi i dugo traju.
– Izabrana su i dva nova člana Borda UCI iz Evrope, mladi 33 – godišnji predsednik Francuske biciklističke federacije David Laperen i ruski sportski zvaničnik, predsednik Ruske biciklističke federacije i direktor Itera Kaćuše Igor Viktorovič Makarov. Iz Evrope u bordu je sedam članova, dvojici je prestao mandat i izabrani su novi. Usvojen je i finansijski izveštaj, Evropska biciklistička konfederacija ima budžet od oko 500.000 evra. Kongresu, koji su izvanredno organizovala Kolesarska zveza Slovenije i zahvaljujemo se na gostoprimstvu našim sportskim prijateljima, je prisutvovao rekordan broj delegata, iz 41 zemlje – naglasio je Dostanić.
Predsednik ECU Poljak Vojcek Valkijevič obavestio je i da je ruska firma Itera postala generalni sponzor Evropske biciklistčke konfederacije. Kongres Balkanske biciklističke unije (BCU), čiji je predsednik grčki sportski zvaničnik Atanasios Cimas (ujedno i potpredsednik ECK) nije održan jer nije bilo kvoruma.

– Razgovarali smo sa Cimasom i zatražili da se porazgovara sa federacijama da li im je BCU potrebna i ako jeste da se ozbiljnije uključe u rad. Srbija već dve godine spasava balkanske šampionate, druge zemlje se ponašaju dosta nonšalantno, prihvate organizacju, pa posle otkažu. Balkanijade jesu skupe i pošteno je da svi kažu da li ih žele ili ne – smatra Dostanić.
Iz Zreča, Dostanić i Rokvić su otišli u Trst i pratili trku Trofej ZSSDI u kojoj je startovala i reprezentcija Srbije. Potom su otišli i u Poreč gde je baza srpske reprezentacije na pripremama:
– Razgovarali smo sa vozačima, ukazali im na obaveze u veoma važnoj predolimpijskoj godini. Cilj je da sakupimo dovoljno bodova da imamo biciklistu na OI u Londonu i za razliku od prošle sezone, ove godine su rezultati – imperativ. BSS je, uz ogromnu podršku OKS i Ministarstva omladine i sporta Srbije obezbedio sredstva za veoma kvalitetan program. Odavno nismo imali bolji plan i bolje uslove da ga realizujemo. Ostalo je na vozačima i mislim da su svesni ozbiljnosti situacije i svojih obaveza – zaključio je Dragan Dostanić.
Prvenstvo Evrope do 23 godine i za juniore održaće se od 14. do 17. jula i Ofidi u Italiji, dok je Šampiinat Evrope u planinskom biciklizmu od 4. do 7. avgusta Dohnaniju u Slovačkoj.

Dostanić glasa na kongresu
Tihomir Kuvalja gen sek bs bih, legendarni ruski biciklista Gusjatnikov i dostanić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.