„Velika povelja“ BS Srbije Borisu Tadiću povodom 125 goina biciklizma u Srbiji

posted in: Stare vesti | 0
Dobitnici „Zlatne pedale“
Dobitnici „Zlatne pedale“

Biciklistički savez Srbije obeležio je Svečanom akademijom u Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu 125 godina od osnivanja Prvog srpskog velosipedskog društva 1884. u Beogradu.
„Velikom poveljom“ BS Srbije darovan je i predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Dragan Dostanić, predsednik BSS,  uručio je još 34 „Velike povelje“ pojedincima i organizacijama za doprinos biciklističkom sportu, kao i 68 „Zlatnih guvernala“ sportskim radnicma za dugogodišnji rad u biciklizmu, 74 „Zlatne pedale“ takmičarima i takmičarkama koji su ostvarili izuzetne rezultate i 174 „Povelje“ organizacijama, klubovima, medijskim kućama, novinarima, za rad, rezultate, saradnju i pomoć BSS.

[cincopa 10527731]

– Na uspesima generacija biciklista, čiji su najistaknutiji predstavnici prisutni i na ovoj svečanosti, gradimo našu budućnost  – istakao je u pozdravnoj reči Dragan Dostanić. – Mali broj zemalja u svetu može da se podiči ovakvim jubilejom i to nas obavezuje da budemo uspešni i narednih godina…

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik OK Srbije Vlade Divac, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, pomoćnik ministra za omladinu i sport Vojislav Tabački, predsednik Evropske biciklističke federacije Vojćeh Valkijevič, predsednik Balkanske biciklističke unije Atanasios Cimas, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica,  predstavnici diplomatskog kora i Ambasada Bugarske, Slovenije, Slovačke i Grčke, predsednici Biciklstičkh savza BiH, Crne Gore i Slovenije, ugledni privrednici i prijatelji biciklstičkog sporta.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar uručio je posebnu plaketu ove organizacije predsedniku BSS Draganu Dostaniću i zahvalio se u ime nagrađenih istakavši da je  biciklizam obeležio izuzetnu godišnjicu na ponos celog srpskog sporta. Posebne plakete Dostaniću su za jubilej určili, u ime BS BiH predsednik Tihomir Kuvalja i u ime „Dunavskog kupa“ Tibor Tarjan. Domaćinima je izuzutan jubilej, kako je istakao, redak i u evropskom sportu, čestitao i predsednik Evropske biciklističke federacije Vojćeh Valkijevič.
BS Srbije je iskoristio svečenost da uruči i pehare ekipama i pojedincima za plasman u biciklističkim ligama Srbije u drumskom i planinskom biciklizmu.
U drumskom biciklizmu najuspešniji su – seniori: Ivan Stević (Partizan) i ekipno Železničar MBN (Niš), do 23 godine: Aleksandar Dukić  (Železničar MBN), juniori: Nikola Stefanović (Partizan) i Partizan, kadeti: Lazar Jovanović (Borac) i Borac (Čačak) i mlađi kadeti: Luka Samardžić (Borac) i Metalac (Kraljevo).

Najuspešniji u planinskom biciklizmu u 2009. su – seniori: Bojan Đurđić (Radnički, Kragujevac) i Radnički (Kragujevac), žene: Vanesa Durman (Ris sajkling, Novi Sad), do 23 godine: Oliver Štrbac (Fanatik) i Fanatik (Novi Sad), juniori: Aleksa Marić (Crvena zvezda) i Radnički (Kragujevac), kadeti: Luka Nikolić (Radnički, Kragujevac) i PBD Orlovac (Crna Trava), poletarci: Ivan Jovan (Hajduk, Kula) i Kapriolo (Bačka Topola) i mastersi: Bojan Vasović (Borac, Čačak) i KPB Bela stena (Kruševac).

Bicikl iz 1884. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.