Veljko Ilić novi član Upravnog odbora BSS

posted in: Vesti | 0

BEOGRAD, 26. februar (Info centar)

– Veljko Ilić, direktor sektora u VIP komunikacijama izabran je za novog člana Upravnog odbora Biciklističkog saveza Srbije na godišnjoj Skupštni BSS u Klubu sportista Partizana.
Ilić je zameniti Faruka Suljevića, uglednog sportskog radnika iz Novog Pazara koji je zbog obaveza morao da se povuče. Devetog člana UO BSS predložiće predsednik Branko Banović u skorije vreme. Skupštini su prisustvovala 43 delegata od 57 koliko ima pravo glasa.
Usvojeni su izveštaji o radu i finansijskom poslovanju za 2013. kao i program rada i finansijski plan za 2014. Delegati jedne iste grupe klubova i organizacija (BS Vojvodine, Velo i Dubl iz Novog Sada, Borac – Čačak, BS Beograda, Crvena zvezda) bili su protiv izveštaja o radu i finansijskom poslovanju, dok su Čukarički i Avala bili uzdržani. Program za 2014. i finansijski plan usvojen je skoro jednoglasno (Borac je bio uzdržan) a uzdržani su bili i kod glasanja za novog člana UO BSS Borac, BS Vojvodine i novosadski Dubl…
Dragan Dostanić je ispred kluba Borac ocenio da u izveštaju o radu nedostaju izveštaji selektora i da finansijski plan nije raščlanjen po stavkama. Bilo je mnogo reči i o dugovima koji je ostavilo staro rukovstvo. Dr Margit Savović je ispred kluba BK Novi Sad zatražila da se izmire obaveze od preko 500.000 dinara iz 2011, 2012 i 2013. Ovo je bila prva Skupština BSS posle vanredne izborne Skupštine BSS u martu prošle godine kada su smenjeni tadašnji predsednik i generalni sekretar BSS Dragan Dostanić i Petar Rokvić. Rokvića je Zoran Vuksavljević, valjevski biciklistički radnik, pitao gde su 3.200 evra koje mu je predao po dolasku sa takmičenja u Turskoj i zašto se taj novac ne pokazuje u izveštajima starog rukovodstva. Rokvić je replicirao da je novac odmah dat agenciji koja je organizovala odlazak srpskih biciklista na to takmičenje i da za to postoji priznanica.
– Sanirali smo preko tri milina dinara duga starog rukovodstva, ali su ostala još dva miliona. Na žalost, računi još stižu – rekao je Branko Banović predsednik BSS obrazlažući izveštaje.- Ne bežimo od obaveza, sve ćemo izmiriti, ali za svaki dug mora da postoje i papiri. Nikada nismo dobili crno na belo kolika su dugovanja i ko ih je napravio. Držaćemo se, zbog toga, makar neki ne bili zadovoljni, principa da ubuduće mogu da se finansiraju samo manifestacije koje su u našem programu i svi računi moraju da se predaju kancelariji u roku koji predviđaju zakoni i propisi. Gde ćemo učestvovati odlučuje Upravni odbor BSS na predlog Stručne komisije.
Govoreći o programu za ovu godinu, Banović se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta Srbije i Olimpijskom komitetu Srbije na podršci. Iz budžeta, biciklistički sport može da računa na 15 miliona dinara za programe, što je milion dinara više nego lane. OKS će iz razvojnog programa obezbediti 800.000 dinara za mlade takmičare. BSS ima kvalifikovane muške i ženske timove za Olimpijske igre mladih u Nankingu u avgustu.
– Od Evropske biciklističke unije dobili smo sredstva i nabavili kombi za savez, četiri bicikla za hronometar, kao i nekoliko ramova za bicikle, a na kongresu u Estoniji u martu razgovaraćemo o novoj pomoći za nabavku „pistaša“ i be – em – iks bicikala – obavestio je Banović.- Pomoći ćemo klubovima sa vrhunskim takmičarima u ovoj godini nabavkom kvalitetnih bicikala, ramova, sprinterica… a klubovi koji gaje podmladak mogu da računaju na lance i gume. Svim klubovima koji dovode takmičare na trke Kupa Srbije i Šampionate Srbije pokrićemo troškove goriva. Da nismo ovu dobru praksu prekinuli pre nekoliko godina, sada bismo imali mnogo više mladih vozača.
Banović je najavio potpisivanje dogovora sa Opštinom Bela Crkva o izgradnji nacionalnog centra sa stazom do 12 km. Ovim projektom BSS je konkurisao za sredstva (oko 1,8 miliona evra) iz IPA fondova. BSS će pomoći klubovima i organizacijama koji su ponudili programe „Biciklizam u školama“: S timu iz Sombora, Konstantinu iz Niša i Ciklo svetu. Kup Srbije u drumskom i planinskom biciklizmu sponzorisaće ugledna srpska firma sa milion dinara. Pokrenuće se i emisija na RTS „Biciklistički TV magazin“ u saradnji sa trkom „Kroz Srbiju“.
U veoma emotivnom izlaganju Radiša Čubrić trener CCN Metalca apelovao je na BSS da više ulaže i pazi na talente. Izneo je primer Jelene Erić, lane 12. na SP i 15. na EŠ i velikog talenta Miloša Borisavljevića koji su ostali bez prave i konkretne podrške. Zamerio je, na primer, što BSS nije pomogao, makar simbolično, učešće Erićeve na Svetskom kupu i Prvenstvu sveta u ciklo krosu.
Klub Borac se obratio Ministarstvu omladine i sporta Srbije i OKS jer smatra da je BSS neopravdano sa spiska stipendista isključio takmičara ovog kluba Jovana Zekavicu.
Odluka o sastavu nove Stručne komisije BSS je odložene dok se ne pojasne zakonski uslovi koje moraju da ispunjavaju članovi. Bili su predloženi Radiša Čubrić, Predrag Prokić, Aleksandar Marić i Vladimir Stanar. Potonji je rekao da iz ličnih razloga ne može da sarađuje sa Marićem. Apelovao je na BSS da kroz program podrži u većoj meri seniore u planinskom biciklizmu koji su, po njegovim rečima „zapostavljeni, a mnogo truda ulažu u svoje napredovanje“.
Umesto Zorana Jelićća koji je podneo ostavku na članstvo u Nadzornom odboru BSS, izabran je Nebojša Simić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.